Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Éva keze nyoma a történelem előtti barlangnyomokon

MTI
2006.03.18. 09:40

Jean Chazine francia etno-antropológus, aki évek óta tanulmányozza a kelet-borneói II. Gua-Masri barlang ezernyi kézlenyomatát, felfedezte, hogy ott vannak közöttük az ősasszony kezének másolatai is. Eddig az antropológusok minden lenyomatot férfiak kezének tulajdonítottak, legfeljebb serdülőjének, ha a kéz kicsi volt.

2002-ben azonban John T. Manning angol biológus különböző etnikumokhoz tartozó emberek kezének tanulmányozása során rájött, hogy a férfiak többségénél a gyűrűs ujj kissé hosszabb, mint a mutatóujj, míg a nőknél a kettő csaknem azonos. Chazine ezzel a "Manning-mutatóval" vizsgálta meg a 10 ezer évvel ezelőtt készített borneói barlangrajzokat és ez igazolta az angol tudós tételét - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

A felfedezésnek nagy a jelentősége, mert így a kutatók választ kaphatnak olyan kérdésekre, hogy volt-e szerepük a nőknek a rituálékban, voltak-e a két nem számára különválasztott barlangfelületek, azonos, vagy eltérő színeket használtak-e a nők. És talán meg lehet majd fejteni olyan rejtélyeket, mint a levágott ujjú kezek nyomata, amely számos barlangban megtalálható.