Valér
4 °C
8 °C

Szárazság miatt pusztul a kenyai vadállomány

MTI
2006.03.20. 09:21
Az éghajlati szélsőségek nem csak a növényvilágot és a háziállat állományt sújtották az elmúlt hónapokban Kenyában, de súlyos pusztítást okoztak a kelet-afrikai ország híres nemzeti parkjainak vadjai között is.

Felfúvódástól pusztult el az elmúlt napokban sok a hónapokon át tartó csapadékhiányt túlélő vadállatok közül, a kiéhezett állatok ugyanis olyan vad étvággyal vetették rá magukat a nemrégiben végre megérkezett esők nyomán kisarjadó növényzetre, hogy gyakorlatilag halálra ették magukat, mondta a kenyai Hell,s Gate nemzeti park fővadőre.

A fővárostól, Nairobitól alig egy órányi útra lévő, s a külföldi turisták körében igen népszerű nemzeti parkban szomorú kép fogadja a látogatókat: elpusztult állatok - főként gazellák, zebrák és bivalyok - hullái szegélyezik az utakat, dögevő madarak pedig csapatostul lepik el a szerencsétlen, elhullott állatok tetemeit. Csak az elmúlt néhány napban legalább hetven állat pusztult bele a falánkságba.

A fővadőr szerint a vadpusztulást a drámai mértékű aszályon kívül súlyosbította a környékbeli farmerek magatartása is, akik körülkerítették területeiket, lezárva azokat az ösvényeket, amelyeken át a vadállatok eljuthattak volna a Hell,s Gate Nemzeti Park közelében lévő Naivasha tó partvidékének vízben viszonylag gazdagabb, s termékenyebb területekre, ahol a korábbi években mindig hozzájuthattak némi táplálékhoz a növényevő vadak, még az aszályos hónapokban is.