Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Budapest biotechnológiai központ lehet

MTI
2006.03.20. 09:51
A magyar biotechnológiai kutatókkal és vállalkozásokkal keresi az együttműködés lehetőségét a világ legnagyobb biotechnológiai vállalata, az Amgen, derült ki az amerikai világcég és az Egészségügyi Minisztérium (EüM) által közösen szervezett fórumon.

"A világ leggazdagabb állama sem képes arra, hogy önállóan tudja finanszírozni a biotechnológiai kutatásokat, mondta nyitóbeszédében Kapócs Gábor, az EüM helyettes államtitkára. A kutatás-fejlesztés (K+F) költségeinek mintegy 85 százalékát a vállalkozók állják, a kormányzat általában a maradék 15 százalékot tudja hozzáadni az óriási költségekhez. A magyar tudományos teljesítménynek mintegy fele az élettudományok területén jelenik meg."

A humángyógyászati készítményeket fejlesztő és gyártó amerikai vállalat, amely 2004 óta hazánkban is jelen van, a magyar vállalati és akadémiai kutatóközpontok vezetőit hívta meg, hogy az Amgen kutatásért, termék- és üzletfejlesztésért felelős igazgatóival, illetve a cég közép-kelet-európai irodáinak vezetővel találkozzanak. A rendezvény célja a nemzetközi és a magyar vállalatok, kutatók közötti együttműködés előmozdítása volt.