Sára, Márió
2 °C
6 °C

Odaítélték a Templeton-díjat

MTI
2006.03.20. 14:19
John D. Barrow brit matematikus nyerte el a tudomány és a vallás párbeszédének előmozdításáért odaítélt 1,4 millió dolláros Templeton díjat. A "spirituális realitások felfedezéséért" járó díjat 30 évvel ezelőtt Sir John Templeton alapította. A múltban olyan ismert személyek kapták már meg, mint Teréz Anya, vagy az amerikai Billy Graham. Az amerikai székhelyű Templeton Alapítvány által adott díjjal járó készpénz összege az alapító óhajámnak megfelelően mindig nagyobb a Nobel díj aktuális összegénél.

John D. Barrow, a Cambridge egyetem 53 éves matematika professzora sok népszerűsítő könyvet írt, előadásokat tartott és még egy színjátékot is készített a világegyetem bonyolult interdiszciplináris kérdéseiről. Szerinte a tudományban és a vallásban az a közös, hogy egyik sem tud a világ szerkezetével kapcsolatos minden kérdésre válaszolni.

Barrow professzor munkái a végtelenség és a semmiség misztériumait kutatják. Véleménye szerint sem a tudomány, sem a vallás nem kínálja fel a keresett végső igazságokat. A tanult embereknek azt tanácsolja, hogy bátran lépjék át a határokat, ha meg akarják tudni, hogy mennyiben értik vagy nem értik, hogy az emberiség honnan jött és hova tart.

Miközben az egyház és a tudomány szétválasztásának kérdése nemrég ismét a közvélemény figyelmének középpontjába került az Egyesült Államokban, a Templeton díj éppen a közeledést szeretné elősegíteni.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft