Alfréd
-2 °C
2 °C

A kényszerkedveskedés káros az egészségre

MTI
2006.03.22. 12:01

Német pszichológusok szerint az állandó kedveskedés károsítja az egészséget - különös veszélynek vannak kitéve a légi utaskísérők, a bolti eladók, valamint az ügyfélszolgálati irodák munkatársai.

A Frankfurt am Main-i Egyetem lélekbúvárai diákokat kértek fel arra, hogy az ügyfélszolgálati iroda munkatársait helyettesítsék egy időre. Az egyetemisták "balszerencséjére" az ügyfélszolgálatra egy különösen kötözködő kliens tévedt be rendszeresen, aki nemcsak állandóan talált valamilyen ürügyet a panaszkodásra, de folyton meg is sértette a diákokat.

Az egyetemisták némelyikének a pszichológusok megengedték, hogy visszautasítsák a sértéseket, a többieknek viszont szótlanul mosolyogva kellett lenyelniük a gorombaságokat. Mint kiderült, azoknál a diákoknál, akik megvédhették magukat, csak rövid időre ugrott meg a pulzusszám, ám a többieknél a szapora szívverés jóval a kellemetlen beszélgetés után is fennmaradt.

A pszichológusok szerint azok az emberek, akik kénytelenek elfojtani valódi érzéseiket, érzelmi disszonanciától szenvednek, ami végző soron depresszióhoz vezet.