Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Fontos az energetikai célú növénytermesztés

MTI
2006.03.23. 14:14
Tabajdi Csaba (MSZP) az Európai Parlament plenáris ülésén csütörtökön sürgette az Európai Bizottságot, hogy az Európai Unió új tagállamaiban tegye lehetővé az energetikai célú növénytermesztés támogatását.

Az EP a nem élelmiszer célú növényi kultúrák támogatásáról szóló jelentést vitatta meg. Tabajdi hangoztatta, hogy az ilyen jellegű növénytermesztésnek a közös EU-agrárpolitika hatékonyságának javításában, az európai agrárium versenyképesebbé tételében komoly jövője van. "Külső energiafüggőségünk csökkentésének igénye különösen azt diktálja, hogy támogassuk az energianövények, az energiaerdő, energiafű termesztését, és a kukorica energiacélú felhasználását" - szögezte le.

Kiemelte, hogy az új tagállamok, köztük Magyarország eddig nem részesülhetett semmilyen pénzügyi támogatásban uniós forrásokból az energetikai célú növénytermesztésre. "Ezért kiemelten fontos a jelentés azon megállapítása, amely kéri az Európai Bizottságot, hogy építse le az energetikai célú növénytermesztés akadályait az új tagállamokban, és tegye mielőbb lehetővé az uniós támogatásokat... Fontos, hogy a biodízel, bioetanol előállítását és felhasználását adókedvezményekkel is támogassuk."

Mindez "munkahelyeket őrizne meg és teremtene, és jó lehetőséget jelentene sok olyan gazda számára is, akik a megváltozott termelési és versenyfeltételek között nehéz helyzetbe kerültek, és felhagyni kényszerülnek eddigi tevékenységükkel" - vélte a magyar képviselő.