Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Újra egyesülést tervez az Alcatel és a Lucent

MTI
2006.03.24. 12:18
A távközlési berendezések iránt gyorsan növekvő kereslet és a szállítói tárgyalópozíció erősítése miatt öt év után újra egyesülést tervez az európai Alcatel és az amerikai Lucent Technologies.

Az ügyletet ugyan indokolja, hogy a kereslet nő, de jelenleg már túlkínálat is érezhető a piacon: túl sok gyártó vadászik viszonylag kevesebb vevőre, miután a távközlési vállalatok körében már két éve óta zajlik a konszolidáció, főleg az Egyesült Államokban.

Az egyenlő arányú, piaci árú részvénycserés egyesülésről folyó tárgyalások hírét mindkét cégnél megerősítették, de hozzátették, hogy még nem biztos a siker. Az egyesüléssel 28 milliárd eurós piaci tőkeértékű, évi 21 milliárd eurós forgalmú csoport jönne létre. Elemzők egyelőre nem bíznak benne, hogy az egyesülés - ha létrejön - valóban "egyenlők házassága" lesz, mivel az Alcatel nagyobb (a piaci tőkeértéke közel kétszerese a Lucenténak) és biztatóbban is fejlődik, mint az amerikai versenytárs.

A két vállalat 2001-ben már tervezett egyesülést - akkor az Alcatel alapjában a Lucent száloptikai tevékenységére vetet szemet -, azonban a tárgyalások eredménytelenül végződtek, mert a Lucent, további megfontolás után, elutasította az eredeti elképzelést arról, hogy az egyesült csoportban csak 42 százalékos legyen a részesedése.