Bernadett
-2 °C
4 °C

A Beatles beperelte az Apple-t

IT News
2006.03.27. 14:45
A héten kezdődik a londoni legfelsőbb bíróságon annak a pernek a tárgyalása, melyet a Beatles-tagok által gründolt Apple Corps indított a számítógép- és iPod-gyártó Apple Computer ellen. A legendás zenekar posztumusz menedzseléséért felelős vállalkozás egy 1991-ben kötött megállapodásra hivatkozva kártérítést követel, és el akarja érni, hogy Steve Jobs cége ne árulhasson zenét az interneten az Apple név felhasználásával.

A mostani a harmadik eset, hogy a két vállalat a bíróságon köt ki. Az 1968-ban alapított Apple Corps - melynek mai tulajdonosai Sir Paul McCartney, Ringo Starr, Joko Ono és Olivia Harrison, vezetője pedig a Beatles egykori menedzsere, Neil Aspinall - már 1978-ban beperelte az akkor még csak kétéves, alig ismert számítógépgyártót a név jogosulatlan használatáért. Az 1981-ben peren kívüli megegyezéssel és 80 000 dolláros kártérítéssel zárult vita egy olyan megállapodást is szült, amelyben az Apple Computer vállalta, hogy távol marad a zenebiznisztől.

1989-ben, az egyre erősebb Macintoshok megjelenésével párhuzamosan a Beatles-fiúk ismét pereltek, és ezúttal már 26 millió dollárt zsebelhettek be. Az újabb megegyezésben már azt rögzítették, hogy az Apple ugyan kínálhat olyan termékeket és szolgáltatásokat, melyek zenei tartalmak másolására, visszajátszására alkalmasak, de dalokat fizikai adathordozón nem árulhat. Akkoriban ez a megkötés értelemszerűen a kazettákra, lemezekre és CD-kre vonatkozott, de a mostani beadvány szerint a tiltás kiterjed a digitális zenefájlokra is. Az Apple ugyanakkor úgy véli, az internetes adatátvitelre nem lehet ráhúzni a definíciót.

A tárgyalás szerdán kezdődik Edward Mann bíró előtt, aki - minthogy maga is iPod-tulajdonos - hajlandó lett volna másnak átadni az ügyet, ám ezt a felek nem tartották szükségesnek.