Valér
4 °C
8 °C

A mobilmunkaerőnek email kell

2006.03.28. 11:17

Az IDC piackutató felmérése szerint a kelet-közép-európai és közel-keleti nagyvállalatok több mint 80 százaléka foglalkoztat mobil dolgozókat. Ám a magas szinten mobilizált munkaerő aránya mindkét régióban elég alacsony, 15-20% között alakul.

Az asztali gépeknél megszokott használati jellemzők, azon belül is az elektronikus levelekhez való hozzáférés biztosítása áll az első helyen a mobil munkatársakat alkalmazó cégek feladatlistáján. Az IDC közel-keleti és kelet-közép-európai vállalatok körében, több ügyfél megbízásából végzett legújabb felmérése szerint a felhasználók mindkét régióban az e-mail hozzáférést jelölték meg a mobil dolgozók első számú szükségleteként. Az asztali gépes alkalmazások mobil és távoli elérése és az internethozzáférés szintén előkelő helyen szerepelt a listán, a komplex nagyvállalati alkalmazások mobilizálása viszont csak másodlagos fontosságú volt a munkakörnyezet legégetőbb feladataihoz képest.

Ami a felmérés Magyarországra vonatkozó legfontosabb megállapításait illeti, hazánkban a legmagasabb a vállalati finanszírozású hagyományos mobiltelefonok aránya. A különféle mobilkommunikációs szolgáltatások (elsősorban a hanghívás, WLAN hotspots és EDGE/3G) használata azonban relatíve alacsony a magyar cégeknél a kelet-közép-európai régió többi országához képest. Ezzel szemben a hazai cégvezetők, menedzserek körében a legnagyobb a mobil e-mail és egyéb, nem e-mail típusú vállalati mobil alkalmazások népszerűsége régionális összehasonlításban. Ezen felül nálunk a legmagasabb a szoftverszállítók iránti bizalom, mint nem-email jellegű vállalati alkalmazások mobilizálásához preferált partner.