Eleonóra
-1 °C
2 °C

EU-tervezet az olcsóbb külföldi telefonálásért

MTI
2006.03.28. 15:23

Az Európai Bizottság olyan szabálytervezetet készít elő, amely jövőre 40 százalékkal csökkentené a külföldön tartózkodók mobilhasználati díjait, az úgynevezett barangolási felárakat, és felső korlátokat állapítanának meg e díjakra. A beérkező hívásokért a hívást fogadónak felszámított díjat meg is kellene szüntetni a tervezet szerint.

Az EU-bizottság távközlési szabályozó egységének munkaokmánya szerint a "barangolás" alapdíját percenként 0,30 euróra kellene csökkenteni. Jelenleg percenként 0,70-0,80 eurós díjak is vannak. A piaci versenyre a cégek a barangolási díjak átlagosan 8 százalékos csökkentésével reagálnak évente, de mivel a mobiltársaságok az elmúlt hat hónapban nem csökkentették barangolási díjaikat, az EU-bizottság hathatósabb lépésre szánta el magát. A mobiltársaságok bevételének körülbelül a 10 százalékát adják a barangolási díjak, évi 10 milliárd eurós nagyságrendben. Az uniós információs biztos szerint ez a gyakorlat egyre több, az uniós határokon belül külföldön dolgozó, vagy utazó személynek okoz kárt. Mint hangsúlyozta: "ma már csak a mobiltelefonálásban érezni, hogy igenis vannak határok Európában".

Az uniós szintű szabályozás azért is kellene, mert egy adott országban működő, úgynevezett nemzeti társaságnak nem érdeke csökkenteni ezt a díjat, mivel nem a saját előfizetője, hanem egy külföldi mobilszolgáltató felhasználója fizeti meg a hálózatának használatáért járó, többnyire magas összeget. Éppen ezért a nemzeti hatóságok sem szorgalmazzák különösebben a barangolási díjak csökkentését, mivel ezzel bevételtől fosztanák meg a cégeket, s így tőkét vonnának ki az adott, úgymond saját országban működő társaságokból. Egyelőre nehéz megállapítani, hogy a barangolás mennyibe kerül egy-egy társaságnak, mivel a mobilszolgáltatásban még nem készült sehol olyan mélyreható költségfelosztás, mint a vezetékes szolgáltatásnál. A világ legnagyobb mobilszolgáltatója, a Vodafone kedden tiltakozott a díjcsökkentés ellen, mondván, hogy amiatt csökkenni fognak a fejlesztésre fordítható összegek.