Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Újabb Szaturnusz-holdakat talált az űrszonda

MTI
2006.03.30. 10:39

A Szaturnusz újonnan felfedezett miniholdjainak átmérője 100 méter, vagyis akkora, mint egy futballpálya hossza, közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. A tudósok feltételezése szerint a Szaturnusz gyűrűiben mintegy tízmillió kishold rejtőzik.

A mostani felfedezés hozzásegíthet a Szaturnusz-gyűrűk keletkezésnek megértéséhez. A feltevések szerint évmilliárdokkal ezelőtt széthullott egy hatalmas jégtömb, és annak apró részeiből képződtek a gyűrűk.

A Szaturnusz a Naprendszer második legnagyobb bolygója, holdjait a nagyobbik, külső A-gyűrűn fedezték fel. A bolygónak egyébként 100 ezer gyűrűje van, de az ábrázolásokon általában csak a két nagy, az A- és B-gyűrűt mutatják.

Az amerikai-európai ikerszonda, a Cassini-Huygens 2004. július 1-jén fordult a Szaturnusz-rendszer felé, és akkor készültek a miniholdakat mutató felvételek. Az Európai Űrügynökség, az ESA Huygens nevű szondája 2005. januárjában az óriásbolygó Titan nevű holdjára ereszkedett le. A Cassini a program szerint 74-szer kerüli meg a Szaturnuszt.