Sára, Márió
2 °C
6 °C

Dió és spenót a magas vérnyomás ellen

2006.03.30. 11:29

A halálos négyesnek nevezett metabolikus szindróma, azaz tünetcsoport elhízásban, magas vérnyomásban, kóros vérzsírszintben, valamint 2-es típusú cukorbetegségben nyilvánul meg. (A 2-es típusú diabétesz esetében a magas vércukorszint normális inzulinszinttel párosul). Ezen tünetek együttes előfordulása jelentős mértékben megnöveli a szív- valamint az agyi infarktus veszélyét.

A chicagói Northwestern Egzetem által szervezett kutatás keretében 4600 fiatal, húsz és harminc év közötti amerikai egészségi állapotát követték tizenöt éven át nyomon.

A kutatókat mindenekelőtt az érdekelte, hogy van-e összefüggés az étrend és a metabolikus szindróma kialakulása között.

Mint kiderült, azoknál a fiataloknál, akik rendszeresen fogyasztottak magnéziumban gazdag étkeket, csaknem harmadával (31 százalékkal) csökkent a tünetegyüttes gyakorisága a vizsgálat többi résztvevőjével szemben.

Az Amerikai Orvostudományi Intézet (The U.S. Institute of Medicine) ajánlása szerint a 19 és 30 év közötti férfiaknak napi 400 milligramm magnézium javallott, a nők esetében az adag 310 milligramm. A legtöbb magnéziumot a dió, spenót, a banán, az avokadó, valamint a búzadara tartalmazza.