Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Újabb mobilrák-tanulmány Svédországból

TecChannel
2006.04.03. 09:34
Az elmúlt napokbam kisebb pánikot okozott a mobiltelefont használók körében néhány svéd kutató. Egy átfogó felmérés eredményei alapján ugyanis összefüggést fedeztek fel a mobilhasználat és az agytumor kialakulása között.

A svéd munkavédelmi kutatóintézet a múlt héten jelentette meg a kérdéses tanulmányt az International Archives of Occupational and Environmental Health című szaklapban. A kutatók a vizsgálat során 2200 rákbeteget és ugyanennyi egészséges ember viselkedését kísérték figyelemmel. Ennek során összefüggést találtak a gyakori mobilhasználat és bizonyos rákbegegségek kialakulása között.

A kutatást vezető Kjell Mild arról számolt be, hogy a mobilfelhasználók 240 százalékkal magasabb agytumor kockázattal számolhatnak a fejük azon oldalán, ahová a telefont emelik. Ez viszont nem jelenti azt, hogy mindenkinek messzire kell dobni a telefonját. A svéd kutatók a "gyakori telefonálás" definícióját több mint hat éven keresztül naponta összesen egy órás telefonálásban határozták meg. A kockázat csökkentésére a svéd munkavédelmi kutatóintézet kihangosító vagy headset használatát javasolja.