Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Összeolvad az Alcatel és a Lucent

BBC
2006.04.03. 10:47
A távközlési berendezéseket gyártó francia Alcatel és a hálózatfejlesztésre szakosodott amerikai Lucent összeolvadásával a világ vezető távközlési és internetes technológiai konszernje jön létre, közölte a két cég vasárnap Párizsban. Az egyesülés mellett szavazott ugyanis mindkét vállallat vezetése.

Az új konszern - melynek nevéről később döntenek - piaci kapitalizációja eléri a 30 milliárd eurót, közölte a Lucent. Az összeolvadás 6-12 hónappon belül lezárul. Az új társaság 60 százalékát az Alcatel, 40 százalékát a Lucent birtokolja majd.

A közös konszern világelső lesz a vezetékes hálózatok és második a mobilhálózatok piacán, illetve a második legnagyobb cég az internetes hálózati eszközök piacán. A fúzió célja, hogy a forgalom és az eredmény jelentős növekedését érjék el. Három év leforgása alatt a kiaknázható szinergiák 1,4 milliárd eurós megtakarítást hozhatnak.

Az egyesülés a második nekifutásra sikerült. 2001-ben a tervek a Lucent megítélése körüli vitán buktak el. Azóta mindkét cég milliárdokat veszített a dotcom-lufi kipukkanásán, és több tízezernyi munkahelyet építettek le. A 2001-es tárgyalások idején a cégek vezetői még 70 milliárd eurós közös forgalomról tervezgettek.