Sára, Márió
2 °C
6 °C

E-könyv - könyv vita

MTI
2006.04.04. 09:39

A nyomtatott betű híveinek nem kell félniük az elektronikus könyvtárak terjedésétől, noha a tervek szerint 2008-ra akár az Európai Digitális Könyvtár is létrejöhet, a világirodalom klasszikusainak interneten bárki által hozzáférhető gyűjteményeként. A nemzeti nyelven olvasható kötetekre ezután is szükség lesz.

Sokan nem a televíziót vélik a nyomtatott könyvek igazi ellenségének, inkább azt tartják fő veszélynek, hogy mind több könyv, újság, folyóirat olvasható az interneten, on-line elérhetőséggel. Az év elején például a francia kiadók megdöbbenten tapasztalták, hogy a legújabb sikeres kiadványaik megjelentek a népszerű internetes kereső, a Google Book szolgáltatásai között. Kiderült, hogy azokat a michigani egyetem könyvtárába küldött támpéldányokról töltötték le. A három nagy francia kiadó, Fayard, Grasset és Gallimard ezt a szerzői- és kiadói jogok súlyos megsértésének tekintette, s máris megbízták sztár-ügyvédjeiket a jogsértés megszüntetését célzó perindítással. Közben a Microsoft is tervez hasonló szolgáltatást, amit a franciák felvetésére az EU is kifogásol és az amerikaiak (méltatlan behatolásaként) ugyancsak támadnak.

A kirobbant vita élét azonban máris enyhíti, hogy több más kiadó viszont igyekszik megegyezésre jutni az irodalom elektronikus terjesztőivel, mert úgy vélik, hogy azért az emberek a könyvet szívesebben olvassák, hiszen bármikor percekre, de akár hetekre is félretehetik, s a képernyős megjelenések után rendszerint megugrik a nyomtatott könyv iránti érdeklődés is, amit ugyancsak igazoltak az írásunkban külön is említett világsikerek filmes-tévés feldolgozása után mért adatok.

Mind több európai és dél-amerikai ország központi könyvtára foglalkozik azzal, hogy nemzeti kultúrkincsnek számító irodalmi klasszikusaikat hasonló, az interneten is olvasható digitális könyvtárban is tárolja. Jean-Noel Jeanneney, a francia nemzeti könyvtár elnöke - jó franciaként - azonban nehezményezi, hogy a Google alapvetően anglofon, vagyis az angol nyelvet részesíti előnyben, szemben az európai kultúrnyelvekkel. Véleményét osztja Chirac köztársasági elnök is, így inkább az Európai Digitális Könyvtár, az EDL létrehozását pártfogolják. Ezen a portálon 2008-ban - ha a tervek megvalósulnak - már kétmillió klasszikus könyv és film lehet elérhető.