Béla
12 °C
27 °C

Román kitüntetés az MTA elnökének

MTI
2006.04.04. 14:55

Az Európai Unión belül a határok lassan eltűnnek, egy sokszínű, sokféle kultúrájú nagy Európa jön létre, amelyben minden nemzet ápolja saját kultúráját, bárhol is éljenek tagjai - fejtette ki kedden Bukarestben az MTI-nek Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke, aki átvette Traian Basescu román elnöktől a Románia Csillaga Tiszti Fokozatát. A rangos kitüntetést a Román Tudományos Akadémia megalapításának 140. évfordulója alkalmából adományozta a román államfő az intézmény bukaresti épületében tartott ünnepség keretében. Az eseményen Basescun kívül a román közélet számos fontos személyisége is részt vett, így az ország két korábbi államelnöke, Ion Iliescu és Emil Constantinescu, jelen volt továbbá Teoctist román ortodox pátriárka is, valamint a külföldi meghívott küldöttségek tagjai. Basescu személyesen adta át a Románia Csillaga Tiszti Fokozatát Vizi E. Szilveszternek, ugyanebben az elismerésben részesítette a francia akadémia két alelnökét, valamint az osztrák akadémia elnökét.

Az MTA elnöke köszönő beszédében a határon túli magyar kisebbség helyzetét is érintette. Az ünnepség idején az MTI bukaresti tudósítójának elmondta: ez a kitüntetés annak a megnyilvánulása, hogy Románia Európai Unióba való belépése előtt szeretne változtatni eddigi politikáján. Annak a megjelenítése, hogy a magyar és a román akadémia között jók a kapcsolatok. Ebben mindig fontos szerepet játszottak azok a tudósok - fűzte hozzá -, akik magyar kisebbségiként Romániában élnek. Hiszen a Magyar Tudományos Akadémia 1990 óta a világon élő valamennyi magyar tudósnak az akadémiája - szögezte le Vizi E. Szilveszter, emlékeztetve, hogy az akadémia támogatja például az Erdélyi Múzeum Egyesületet. A tudós szerint a két ország közötti kapcsolatok javulása szempontjából alapvetően fontos, hogy a magyar székelység területi autonómiát, önkormányzatiságot kapjon. Emlékeztetett arra, hogy 2004 szeptemberében ugyanezen a helyen szintén állást foglalt emellett, a román tudományos akadémia partner volt e témában, hiszen az idén meg is jelentette erről szóló előadását egy könyvben. Az MTA elnöke fontosnak nevezte, hogy az önkormányzatiságot és a területi autonómiát tudósok vetik fel, és nem politikusok, akiknek ilyen vagy olyan céljaik lehetnek. A tudósok hivatkoznak a különböző európai kutatásokra és az európai gyakorlatra - mondta az akadémiai elnök, megemlítve Katalóniát, Dél-Tirolt, akárcsak a finn vagy a svéd példát.

Az Európai Unió területén több mint száz kisebbség él - emlékeztetett Vizi E. Szilveszter, aki szerint az integrációs szervezet területén a határok lassan eltűnnek, és egy sokszínű, sokféle kultúrájú nagy Európa jön létre. Tehát minden nemzet viszi saját kultúráját, bárhol is éljenek tagjai - fűzte hozzá. Ez a kitüntetés azt jelzi - mondta az MTA elnöke -, hogy a román értelmiség, a román tudós társadalom teljesen nyitott, európai gondolkodású. Vizi E. Sziveszter kifejezte reményét, hogy az Európai Unión belül majd boldogan élnek együtt románok és magyarok, beleértve a magyar kisebbséget is Romániában.