György
16 °C
24 °C

Ismeretlen erő gyorsítja az űrszondákat

MTI
2006.04.05. 10:21

Az emberiség által a világűrbe juttatott szerkezetek közül eddig legmesszebbre, tőlünk 13 milliárd kilométerre a NASA Pioneer 10 és 11-es kis szondái jutottak, mert elhagyva a Naprendszert, már a Galaktikában haladnak tovább. A 10-est 1972. március 2-án, a 11-est éppen 33 éve, 1973. április 4-én lőtték föl - azzal a feladattal, hogy felderítsék Naprendszerünk (akkor még) legkülsőként ismert bolygóját, a Plutót is. Fő feladatuk azonban útközben a Jupiter, majd a Szaturnusz nagybolygók felderítése, s főleg lefotózása volt. Mellettük elröppenve, a nagybolygók gravitációs ereje adott lendületet a továbbhaladáshoz. Nagy sikerként könyvelték el, hogy a Plutót is alaposan megvizsgálták, s berendezéseik tovább haladva is sokáig működtek.

Ám az útjaikat optikai és rádió-távcsövekkel követve, azt tapasztalták, hogy a szondákat ugyanabban az időben, egymástól távol, valami felgyorsította. A bolygóközi térbe érve pedig kis mértékben ugyan, de a haladási irányuk is egymásétól eltérőre változott. Olyan mértékben, amit már nem lehetett a műszerek pontatlanságával magyarázni. Egyes asztrofizikusok a mai fizikai ismereteinkkel nem magyarázható változások okaként megkérdőjelezik a tömegvonzás alaptörvényének a világmindenségre kiterjedő érvényét, mások egy új, ismeretlen erőhatást tételeznek fel. A misztikumot kedvelők a sokszor emlegetett "sötét energiákat" okolják a pálya megzavarásaiért.

Az okok felderítésére az Európai Unió űrügynöksége, az ESA úgy döntött, hogy szondát indít a jelenség vizsgálatára. A Deep Space Gravity Probe (a távoli űr gravitációját vizsgáló) szonda tervezése már folyik, felbocsátásának időpontját azonban még nem határozták meg.