Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Ígéretlicit a Virtuális Enciklopédiában

MTI
2006.04.05. 10:30

A Magyar Virtuális Enciklopédia is segít az érdeklődőknek eligazodni a hazai választási rendszer rejtelmeiben, hiszen a parlamenti voksolás közeledtével a szájt Aktuális rovata olyan címszavakkal bővült, mint az ígéretlicit, kampányszakértő, vagy kampánycsend.

A Magyar Virtuális Enciklopédia "A XXI. század tudományrendszere" című projekt részeként az Informatikai és Hírközlési Minisztérium és a Magyar Tudományos Akadémia együttműködésében indult 2003-ban.

"Az enciklopédia nem veheti fel a versenyt a nagy lexikonokkal, de nem is ez a feladata" - mondta az MTI-nek dr. Nyíri Kristóf akadémikus, a projekt vezetője. A címszavakat kis képernyőre tervezték, ugyanis 1200-1500 karakterben magyarázzák el az alapvető fogalmakat, a mezőgazdaságtól az agykutatásig, a pártoktól a választási rendszerig. Így mindössze néhány perc elegendő egy-egy címszó elolvasásához, vagyis a tájékozódáshoz.. Az igazi érdekesség a címszavak sűrű "behálózottsága", vagyis az internetes linkek sokasága, amelyek révén az alapvető ismeretek tovább bővíthetők.

A választások közeledtével kibővült az Aktuális rovat, amelynek segítségével megismerhető a kampánycsend fogalma, valamint a kampányszakértőnek a modern közéletben betöltött szerepe. A választási kampány címszó alatt megtudható, hogy újabban a kampány választástól választásig tart, s szorosan hozzátartozik az ígéretlicit is, amely 1994 óta a magyar választási rendszer sajátja.