Márk
13 °C
28 °C

Jön a dioptriaváltó szemüveg

MTI
2006.04.05. 14:37

Amerikai optikusok a lapos képernyő és a hagyományos szemüveg technológiáját kombinálva folyékony kristályos bifokális szemüveget készítettek. A folyékony kristály réteg Fresnel rendszerű síklencseként működik, amelynek fókusztávolsága a körkörös elektródákra adott feszültséggel pillanat alatt átkapcsolható.

Nasser Peyghambarian professzor (Arizona State University) és csapata az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) mutatta be a prototípust, amelynek viselője bizonyára feltűnést keltene az utcán, de a PixelOptics cég (Virginia) vezérigazgatója, Ronald Blum szerint két éven belül észrevehetetlenné zsugorítják az elektronikát és piacképessé teszik az átkapcsolható bifokális szemüveget.

Képernyőnek indult

A PixelOptics cég először olyan képernyők kifejlesztésén dolgozott, melyeket közel vagy távollátó emberek szemüveg nélkül nézhettek volna, de később úgy gondolták, hogy szemüvegre nagyobb szükség van. A konvencionális bifokális szemüveg nem sokat változott azóta, hogy Benjamin Franklin feltalálta, és sok embernek kellemetlenséget okoz, hogy a látóterének csak egy töredékét használhatja.

A Fresnel rendszerű, szokásos síklencséknél koncentrikus kör alakban barázdákat csiszolnak az üvegbe, amely ettől a konvencionális lencsékhez hasonlóan fókuszálja a fényt. A most bemutatott, "dinamikus" lencsében két üvegréteg között 5 mikronnyi folyékony kristály található, míg az üveg felületére átlátszó, körkörös elektródákat gőzölnek: ezek aktiválásával a folyékony kristály Fresnel lencse alakú gyűrűkbe rendezhető és fókuszálja a lencsén áthaladó fényt.

A kereskedelemben kapható delső inamikus szemüveg két állású lesz: a normális és az olvasó dioptria között lehet majd váltani. Nincs azonban akadálya, hogy a feszültség változtatásával és az elektródagyűrűk kombinálásával többféle távolságra be lehessen állítani a lencsét.

Peyghambarian professzor ezért következő lépésként a digitális fényképezőgépeknél megszokott automatikus élességállító rendszerrel akarja kiegészíteni a szemüveget, hogy viselője mindig azt lássa élesnek amire éppen néz - írta a New Scientist című tudományos folyóirat.