Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Boldogsághormonnal az egészséges májért

MTI
2006.04.14. 14:21

A szerotonin, az úgynevezett boldogsághormon egyebek között közvetíti az agy jelzéseit, részt vesz a vérnyomás szabályozásában, és a sérült véredények helyreállításában is segít. A májszövet helyreállításában játszott szerepének felfedezése elősegítheti a májkárosodások gyógyítását, állítják svéd kutatók.

A szerotonin 95 százaléka a vérlemezekben, a trombocitákban található, ezek szállítják az egész keringési rendszerben. A zürichi egyetemi klinika sebészei és patológusai a strasbourgi orvosi kutatóintézettel együttműködve és két másik német intézettel kooperálva egerek vérlemezkéit változtatták meg úgy, hogy azok már nem tartalmaztak több szerotonint. Ezzel párhuzamosan eltávolítottak egy darabot a májszövetből és azt vizsgálták, milyen gyorsan áll helyre a máj.

A kísérlet kontrollvizsgálataként olyan állatokat is vizsgáltak, amelyeknél megmaradt a vérlemezek szerotonin tartalma és megállapították, hogy ott a máj sokkal gyorsabban regenerálódott

Az alkoholisták is kezelhetők?

A szerotonin tehát nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a sérült májszövetek megújuljanak. Ez a felfedezés rendkívül fontos az embergyógyászatban azoknál a személyeknél, akiket májkárosodással kezelnek. Egy májátültetésnél, amikor csökken a vérlemezkék száma és így a szerotonin szintje is, hormonterápia viszont gondoskodhat a transzplantáció sikeréről.

Az alkoholbetegek is profitálhatnak az új ismeretekből, mert az ő vérlemezeik is kevesebb szerotonint tartalmaznak, így várhatóan gyorsabban éri őket májzsugor. Ezeknél a pacienseknél, - írja a geoscience online -, szerotonin terápiával valószínűleg meg lehet akadályozni a máj további károsodását.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft