Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A hangja árulja el a repedt tojást

MTI
2006.04.19. 14:43

A gyenge héjú, esetleg már meg is repedt tojásnak más a rezonanciafrekvenciája, ezért nem az ép tojás hangján válaszol vissza az akusztikai gerjesztésre - állítják a látszólag sértetlen, de valójában repedt tojások megtalálására akusztikus módszert kidolgozó skót és belga kutatók.

A nemzetközi tojáskutató csapat skót vezetője, Ian Dunn szerint belga kollégáival fontos kérdést oldott meg, mert a tapasztalat szerint minden tizedik tojásnak eltörik a héja és kárba vész. A repedt tojások a vásárlókat is veszélyeztetik, amennyiben a repedésen fertőző baktériumok is bejuthatnak a résen.

A kifejlesztett tojásvizsgáló készülék hangimpulzust bocsát a tojásra, és amikor a rezonáló tojáshéj felel, a válasz frekvenciáját elemző készülék meg tudja állapítani a tojás héjának állapotát, illetve jelzi, ha a tojás törékenyebb a szokásosnál. A kutatók már a tyúkketrecben ki akarják pécézni a kockázatos tojásokat.

A kutatók eredményeiket a British Poultry Sciences című, a baromfitenyésztés tudományos kérdéseivel foglalkozó brit folyóiratban készülnek publikálni - írta a The New Scientist című tudományos folyóirat honlapján.