Konrád
8 °C
26 °C

Rosszabbul megy az Intelnek

IT News
2006.04.20. 10:50
A PC-piac növekedésének lassulását és a raktárkészletek ezzel összefüggő lomha apadását tette felelőssé az Intel első negyedéves eredményének 38 százalékos visszaeséséért. A világ legnagyobb chipgyártó vállalatának nyeresége 1,35 milliárd dollár, részvényenként 23 cent volt az egy évvel korábbi 2,18 milliárd dollár, részvényenként 35 cent után. Az EPS azonban egyetlen centtel még így is felülmúlta az elemzők prognózisát. A negyedéves árbevétel – mely a márciusban meglepetésre lecsökkentett előrejelzési tartományon belül maradt – 8,94 milliárd dollárra rúgott, szemben az egy évvel korábbi 9,43 milliárddal.

A lassulás várhatóan a második negyedévben is folytatódik – figyelmeztetett az Intel –, amely 8 és 8,6 milliárd dollár közötti bevételt vár az áprilissal kezdődött három hónapos időszak végére. Ez azt jelenti, hogy a szokásos szezonális visszaesésnél nagyobb mértékű forgalomcsökkenésre számít a cég, amely úgy látja, az év második felében tér csak ismét magához a piac. A gyenge első féléves kilátások miatt a vállalat 3 százalékkal alacsonyabb árbevételt vár az idei évre, mint a 2005-ben elért 38,8 milliárd dollár, és egyben 500 millió dollárral megkurtította az idei évre előirányzott kutatás-fejlesztési büdzséjét is.

Paul Otellini elnök-vezérigazgató közölte, hogy áttekintik, hol lehet tovább faragni a működési költségeket. Elbocsátásokról még korai lenne beszélni – mondta –, de az elkövetkező hónapokban alaposan megvizsgálják a lehetőségeket. A vállalatvezér hozzátette, hogy az általános PC-piaci lassulás mellett a vártnál nagyobb árbevétel-csökkenésben szerepet játszott az átlagos eladási árak esése és a rivális Advanced Micro Devices piaci térnyerése – bár Otellini hangsúlyozta, hogy az AMD piaci részesedésének bővülése tavaly óta lassult.