Márk
13 °C
28 °C

Alacsony fogyasztású Core proceszorok

Prohardver
2006.04.20. 10:50
A Pentium M márkanév megjelenése óta nem volt akkora teljesítménybeli különbség az Intel normál mobil processzorai és a legkönnyebb (sub-)notebookokba szánt lapkái között, mint a Yonah magos Core Duo és Core Solo processzorok januári premierje után. Mivel a T osztályú egy- és kétmagos Yonah 27, illetve 31 wattos TDP értéke, sőt még a Core Duo L típusainak 15 wattos TDP-je is túl nagy volt a minimális hűtéssel boldogulni kényszerülő noteszek, tábla-PC-k és más eszközök számára, így ezeknél a gyártók továbbra is a Pentium M család ULV (ultra low voltage) típusait alkalmazták.

Az aktuális technológia azonban végre betörhet a kisméretű, csekély fogyasztású számítógépek világába is, bár egyelőre meg kell elégedni egyetlen maggal. A pekingi IDF-re időzítve jelentette be az Intel Core Solo processzorának két ultra-alacsony feszültségen üzemeltetett változatát. Az U1300 belső órajele 1,06 GHz, az U1400 pedig 1,2 GHz-en fut. Mindkettő 2 MB másodszintű gyorsítótárra támaszkodik, a rendszerbusz az elődök 400 MHz-éhez képest 533 MHz-re gyorsult. A 65 nm-es csíkszélességű lapkák TDP-je 5,5 watt.

Támogatják a memóriavédelmet szolgáló Execute Disable Bitet, a fogyasztás visszafogását segítő Enhanced Intel Speedstep Technologyt, illetve, ami újdonság a termékcsaládban, a virtualizációs technológiát is. Az új processzorok nagykereskedelmi listaára 241, illetve 262 dollár. A Core Duo első ULV változata állítólag az idei utolsó negyedévre várható, azt 289 dollárért fogják kínálni.