Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Vérszívó fülbevaló űrhajósoknak

MTI
2006.04.24. 07:47
Brazil kutatók űrben is használható arteriális vérvételi készüléket fejlesztettek ki: a hüvelykujj méretű szerkezet a fülcimpán ejtett kis vágással vesz vért, s már kis is próbálták Európában a súlytalanságot rövid ideig előidéző parabolapályás repüléseken.

Az mikrogravitációs környezetben használható arteriális vérvételi készüléket azért fejlesztette ki Thais Russomano brazil doktornő, mert a légzési problémákat csak arteriális vérmintával lehet gyorsan és pontosan diagnosztizálni, de ez a súlytalanságban - nem könnyű, és veszélyes is lehet.

A szokásos orvosi vizsgálatoknál a vért a vénákból veszik, de kevés benne az oxigén, és bizonyos súlyos egészségügyi problémák megállapítására nem annyira alkalmas, mint a szívből frissen az artériákba pumpált vér. Az artériákból viszont csak bonyolult módon lehet vért venni, nagy gyakorlat kell hozzá, miközben fájdalmas, főként pedig veszélyes lehet.

Russomano és munkatársai a fülre csíptethető készüléket terveztek, amely egy kis penge és egy tartályocska segítségével a fülcimpából vesz le az arteriálishoz erősen hasonló összetételű vért, állítólag szinte fájdalommentesen.