Ágnes
-1 °C
2 °C

A döntésért felelős idegsejtek

MTI
2006.04.24. 15:07
Amerikai kutatóknak sikerült megállapítaniuk, hogy mely idegsejt-csoportok kompetenciájába tartozik a döntéshozatal. Már korábban is ismert volt, hogy az agy mely területei felelősek a színlátásért, vagy az ízek érzékeléséért, s mely idegsejt-csoportok segítségével becsülhető meg a mennyiség, vagy állapítható meg a tárgyak alakja.

Mindezidáig azonban az agykutatók nem ismerték, hogy hol és hogyan dolgozza fel és szintetizálja az agy ezt az adathalmazt, hogy megfelelő helyzetértékelést elvégezve meghozza az optimális döntést, hogyan választ két pozitív inger, stimulus között.

Dr. Camillo Padaoa-Schioppa és John Assad, a Harvard Medical School neurobiológusai, akik a Nature című folyóiratban közölték megfigyeléseiket, makákó majmokkal folytattak kísérleteket, amelyeknek grépfrút- és narancslé között kellett választaniuk.

Amikor az üdítőket egyforma mennyiségben kínálták az állatoknak, a majmok a grépfrútra "voksoltak". Ám ha az egyik pohárban háromszor annyi narancslé volt, mint grépfrút a másikban, azonmód megváltozott a makákók preferenciája, egyből a mennyiségi szempontok bizonyultak döntőnek.

Amikor az állatok választottak, a homloklebeny szemüreghez közeli, úgynevezett orbitofrontális területe aktivizálódott, amely a szín-, az íz-, valamint a szagérzékelésért felelős központokkal együttesen lépett működésbe.

A kutatók szerint az orbitofrontális terület idegsejtjei működésében fellépő kisebb eltérések okolhatók bizonyos magatartás- és étkezési zavarokért, játékszenvedélyért, vagy akár a drogfüggőségért is.