Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Szuperszámítógép a Szegedi Tudományegyetemen

MTI
2006.05.05. 11:40

Megötszörözi, a fél éven belül elinduló szoftveroptimalizálást követően pedig akár meg is tízszerezi a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) folyó kutatásokhoz rendelkezésre álló számítási kapacitást az a szuperszámítógép, melyet csütörtökön helyeztek üzembe a csongrádi megyeszékhelyen - tájékoztatta Dombi György egyetemi tanár az MTI-t.

Az egyetem egy pályázaton nyert pénzből vásárolta a 48 Itanium 2 processzorral felszerelt SGI Altix 3700 szervert, illetve egy négyprocesszoros Fujitsu Siemens gépekből álló klasztert.

A számítógépen az első időszakban neurológiai, orvos- és gyógyszerkémiai kutatásokhoz szükséges modellezések számításait fogják elvégezni, mivel ilyen tevékenység kisebb gépeken, illetve személyi számítógépekből összeállított hálózatokon már jelenleg is folyik az egyetemen - mondta a programot vezető professzor. Hozzátette: a bővülő számítási kapacitás bonyolultabb és nagyobb molekulák vizsgálatát teszi lehetővé.

A most üzembe helyezett rendszer megteremti az alapját egy regionális szuperszámítógép-központ létrehozásának. A regionális központ kialakításához csupán a kapacitásokat kellene mintegy tízszeresre bővíteni, amit a közeljövőben uniós pályázati forrásokból szeretne megtenni az SZTE - mondta az egyetemi tanár.

Az SZTE egyik közhasznú társasága a felsőoktatási intézmények informatikai infrastruktúra-fejlesztési programján nyert 57 millió forintot fordította a természettudományos kutatásokhoz kapcsolódó szolgáltatások fejlesztésére.

A nagy gyártókkal folytatott megbeszélések során az SZTE egyik tárgyalópartnere, a kanadai SGI annyira méltányolta a szegedi regionális szuperszámítógép-központ kialakításának tervét, hogy töredék áron ajánlotta fel az induló projekthez az egyik legnagyobb teljesítményű gyártmányát, az SGI Altix 3700-ast.

A géphez szükséges fejlesztőeszközök nagy részét az Intel adományozta az egyetemnek - közölte Dombi György.