Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Minőségi garanciákat építene az internetbe az MTA

MTI
2006.05.05. 12:44

A belső megújulás áll a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) hétfőn kezdődő 175. közgyűlésének középpontjában - közölték az MTA vezetői Budapesten. "A reform elindult, de a közgyűlés lesz hivatott arra, hogy végleges pecsétet nyomjon rá" - mondta Vizi E. Szilveszter elnök a kétnapos rendezvényről tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

Az MTA elnöke a belső megújulás szükségességét a nemzetközi gazdasági, társadalmi, szociológiai változásokkal indokolta.

Vizi elmondta, hogy a reformot három alapelv alapján kezdték el fél évvel ezelőtt: a teljesítmény, a minőség és a hasznosság jegyében. A támogatási rendszer teljesítmény alapú lesz, a szakmai minőség fogja eldönteni az anyagi és az erkölcsi elismerést, míg a hasznosság azt jelenti, hogy javítani kell a nemzetközi versenyképességet. Vizi szerint kiemelten kell kezelni a magyar gazdaság versenyképességét, a fűnyíróelv "tragédiához vezet", Magyarország akkor a legutolsó lesz a 25 uniós tagország között.

Az MTA olyan kulcsterületeken szeretne a magyar gazdaság segítségére sietni, mint az infokommunikáció, az élettudományok, a biotechnológia, az anyagtudomány és nanotechnológia, a megújuló energiaforrások, a környezettechnológia.

Internet garanciával

Vizi E. Szilveszter az alapkutatások fontosságát hangsúlyozta, továbbá beszámolt arról, hogy az intézethálózat átalakításánál nemzetközi minőségi garanciák beépítését kezdeményezi az Akadémia. A Nemzeti Fejlesztési Terv II. kereteinek megfelelően nemzeti laboratóriumokat hoznának létre, és szeretnék megerősíteni az általuk támogatott egyetemi kutatóhálózatot.

Az eddigi bázisszemléletet felváltó feladatarányos és teljesítményarányos finanszírozás "kisebbfajta forradalmat" jelent, eddig ugyanis az intézethálózat finanszírozása automatikus volt, mondta az MTA elnöke, aki szerint Magyarországnak minél többet kell elnyernie abból az 54 milliárd euróból, ami az EU költségvetésében a 2007-2013 közötti időszakra szerepel kutatás-fejlesztésre. Összesen 40-45 milliárd forintot nyerhetünk vissza, ám ehhez arra van szükség, hogy az MTA intézményhálózata az európai gyakorlatnak megfelelően működjön.