Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

A meteoritok a kozmosz kincseskamrái

MTI
2006.05.09. 11:46

A meteoritok ismét meglepetéseket okoztak: egy nemzetközi kutatócsoport bebizonyította, hogy nemcsak csillagport tartalmaznak, hanem szerves anyagok ősi, vagy csak némileg módosult nyomait is hordozzák.

Ez a szerves anyag feltehetőleg igen alacsony hőmérsékleten alakult ki azokban a gáz- és porfelhőkben, amelyekből a naprendszer sok milliárd évvel ezelőtt keletkezett. A Science című tudományos magazin legújabb számában olvasható cikk szerint az ősi anyag maradványai aszteroidokban vagy üstökösökben, vagyis termikusan csak csekély módon megváltozott testekben lelhetők fel. Meteoritok és interplanetáris porrészecskék révén ez az anyag a Földre is eljut.

A tudósok azt feltételezik, hogy a Naprendszer legősibb anyaga az üstökösökben található meg. Az ún. "preszoláris" - a Naprendszer keletkezése előtt létezett - anyag megtalálható egyes primitív meteoritokban is, amelyek az aszteroid övezeten kívülről származnak. A washingtoni Carnegie Intézet, a Harvard Egyetem és a német Max Planck Intézet együttműködése révén először sikerült kimutatni olyan organikus anyagot meteoritokban, amely feltehetőleg csillagközi származású.

A cikk szerint a kutatók a specifikus hidrogénizotóp-vizsgálattal azonosították az anyagot. Az amerikai-német kutatócsoport megfigyelései azt tanúsítják, hogy a csillagközi organikus anyag akkor került az aszteroid övezetbe, amikor ott a hőmérséklet már megfelelően alacsony volt.

A kutatók azt sejtik, hogy a meteoritok is tartalmaznak nagyobb mennyiségű kozmikus anyagot a részletes laboratóriumi vizsgálatok számára, s remélik, hogy ezzel új lehetőségek nyílnak a szerves anyagok kialakulásának és más vegyi folyamatoknak a vizsgálatára.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft