Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Genfben dől el a digitális műsorszórás jövője

2006.05.09. 16:21

Regionális távközlési értekezletet szervez Genfben a földfelszíni digitális frekvenciaterv létrehozására a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU). Az értekezlet 2006. május 15-én kezdi meg utolsó fordulóját, amely véglegesíti a földfelszíni digitális frekvenciatervet. A 2006. június közepéig tartó értekezlet annak a kétéves nemzetközi tervezési folyamatnak a lezárása, melyben mintegy 110 ország vett részt az európai, afrikai, illetve az ázsiai régió képviseletében. Az előkészítő munkákat Magyarországon az Informatikai és Hírközlési Minisztérium és a Nemzeti Hírközlési Hatóság végezte. Ez a két szervezet képviseli hazánkat Genfben is. Az értekezlet olyan frekvenciatervet véglegesít majd, amelyhez hasonló nemzetközi egyezmény utoljára 45 éve született, közölte az informatikai minisztérium.

A genfi tárgyalásokon komoly versenyre lehet számítani, mivel minden ország szeretne több frekvenciát megszerezni, hogy olcsóbbá és gyorsabbá tehesse a digitális átállást. A genfi értekezlet utolsó fordulóján dől el, milyen szabad frekvenciák lesznek a párhuzamos analóg szolgáltatás lekapcsolása előtti időszakban. Itt dől el az is, hogy milyen frekvenciákat használhatunk majd az analóg szolgáltatás 2012-es lekapcsolása után.

A teljes lefedettség eléréséhez már most meg kell egyezni a szomszédos országokkal. Jelenleg egy 70%-os, egy 50%-os valamint az ország középső részén egy 30%-os lakossági lefedettséggel rendelkező multiplex áll rendelkezésre. További multiplexek csak az analóg hálózatok leállítása után helyezhetők üzembe.

Magyarország célja, hogy Genfben 6-8 multiplex kiépítéséhez szükséges frekvenciákat megszerezze. A digitális átálláshoz azonban a frekvencia csak szükséges, de nem elégséges feltétel: meg kell teremteni a jogszabályi feltételeket, amelynek alapján meg lehet kezdeni a pályáztatást. 2012-ig le kell zárulnia a pályáztatási folyamatnak, meg kell valósulniuk a beruházásoknak (stúdiók), ki kell épülniük az adóhálózatoknak és a hozzájuk tartozó modulációs hálózatnak. A folyamat összetett koordinációt és intézményi kooperációt igényel, közölte az informatikai minisztérium.