Piroska
-2 °C
5 °C

Az aranyhörcsög úgy eszik, mint az ember

MTI
2006.05.11. 12:15

Stresszhelyzetben az aranyhörcsögök éppúgy túl sokat esznek, mint némely ember, állapították meg amerikai kutatók.

Az aranyhörcsögök emiatt túlsúlyossá válnak. A kísérletben két hörcsögöt tettek egy ketrecbe, miközben normális körülmények között egy állat egyedül lakik. Minél többször kerültek a rágcsálók ilyen körülmények közé, annál többet ettek, miközben a kontrollcsoportban lévő hörcsögtársaik teljes nyugalomban voltak és nem híztak. A kutatók úgy vélik, az aranyhörcsög ideális vizsgálati alany ahhoz, hogy az embereknél stressz által kiváltott súlygyarapodás okait föltárják.

A Wissenschaft című német internetes lap az amerikai Georgia állam egyetemén végrehajtott kísérletsorozatról azt írja, hogy további vizsgálatoknak kell kimutatniuk: az egerek és patkányok stresszhelyzetben miért viselkednek másképpen, mint a hörcsögök.

Timothy Bartnes, a vizsgálat vezetője ezt azzal magyarázta, hogy az aranyhörcsögnek és az embernek azonos a legfontosabb stresszhormonja, a cortisol, miközben a többi rágcsálónál másfajta hormon működik. Ez fölveti azt a kérdést is, hogy vajon milyen mértékben felelős a cortisol hormon az evéskényszerért - olvasható a német online újságban.