Vencel
15 °C
23 °C

A Vodafone 48 milliárd dollárért eladná cégrészét a Verizonnak

MTI
2006.05.14. 14:33
A brit Vodafone lapjelentések szerint a Verizonnal közös cégében, a Verizon Wirelessben 48 milliárd dollárért még májusban eladná saját cégrészét üzleti partnerének, a Verizon Communicationsnek. Az Observer hétvégi jelentése szerint az ügylet teljes értéke - az adósságokat is beszámítva - 56 milliárd dollár lenne, ezzel a Vodafone teljesen megválna a cégben levő 45 százalékától. A Vodafone korábban megerősítette, hogy nem tervez eladást, de a Reuters az ügylethez közelálló körök szerint megtudta, hogy a két cég tárgyal egy lehetséges ilyen jellegű ügyletről. A Daily Telegraph úgy értesült, hogy a Verizon 38 milliárd dollárt adna a Vodafone részért, a Vodafone viszont azt 50 milliárd dollárra értékeli.

Április elején azt írták brit lapok, hogy az amerikai Verizon, a spanyol Telefónica és egy amerikai cég, a Blackstone alkotta konzorcium a brit Vodafone-ra vetett szemet, és 140 milliárd euróért felvásárolná. Ha sikerülne a felvásárlás, a Verizon a Vodafone amerikai és brit üzletét kapná meg, a Telefónica európai üzletágát, míg a Blackstone Ázsiát és Dél-Afrikát.

Már akkor keringett az a híresztelés, hogy a Vodafone el akarja adni 45 százalékos részesedését az amerikai Verizon távközlési céggel közös vállalkozásából, mert csökkenteni akarja jelenlétét a nagy költségű, telített piacokon. Márciusban vonult ki a brit mobilszolgáltató Japánból.