Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Nem használták ki CO2-kvótáikat az EU-tagállamok

MTI
2006.05.15. 11:47
Nem használták ki teljesen a világon úttörő rendszer keretében először tavaly kiszabott széndioxid-kibocsátási kvótáikat az Európai Unió tagállamainak nagyvállalatai, derül ki az Európai Bizottság hétfőn nyilvánosságra hozott adataiból, amelyekre reagálva nemzetközi környezetvédelmi szervezetek rögtön bírálták Brüsszelt, hogy nem volt kellően szigorú a határértékek megállapításánál.

A 25 tagországban összesen 1,829 milliárd tonnányi kibocsátásra adtak engedélyt több mint 9400 üzemnek, de a hétfőn lejárt határidőig beérkezett jelentések szerint ezek csak 1,785 milliárdnyi kvótát használtak fel. Négy tagállam, Lengyelország, Ciprus, Málta és Luxemburg összesen mintegy 450 gyárról a határidőig nem tudott adatokat közölni.

A brüsszeli adatok szerint a Magyarországnak járó 30,236 millió tonnából 25,714 milliót bocsátott ki a 229 létesítmény. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium közlése szerint Magyarországnak a témával kapcsolatos kiotói klímavédelmi jegyzőkönyv közvetett hatásaként nincsen csökkentési kényszere. Ezért az állam annyi kvótát kívánt eredetileg a cégek számára kiosztani, mint amennyire termelésük visszafogása nélkül feltétlen szükségük van.

Mivel már korábban tudható volt, hogy a kvóták kihasználtsága nem teljes, az adásvételre kínált széndioxid árfolyama az úgynevezett európai klímatőzsdén az elmúlt hetekben harmadára, 10 euró körüli árszintre zuhant. A legnagyobb szennyezők esetében is ugyanis viszonylag kicsiny kvótatúllépés volt tapasztalható.