Bernadett
0 °C
4 °C

Egyetemi botrány Kínában a kamuchipek miatt

Financial Times
2006.05.15. 12:13
Alapjaiban rázta meg a kínai tudományos életet, hogy az egyik legtekintélyesebb egyetemének dékánja nem létező forradalmi chip feltalálásáról számolt be. A sanghaji Jiaotong egyetem pénteken bejelentette, hogy kirúgták Chen Jint, az egyetem mikroelektronikai intézetének dékánját, mivel meghamisította több digitális jelfeldolgozó chip fejlesztési eredményeit.

Chen volt a chipeket gyártó Hanxin Sci-Tech vezetője is. A dékán saját fejlesztésének hazudta a chipet, amely ráadásul a forradalmi új funkciókra sem volt képes. Ehelyett rosszul fizetett vendégmunkásokkal súroltatta tisztára a Motorola volt részlegének, a Freescale Semiconductornak a chipjeit, illetve ragasztatta rájuk a Hanxin matricáit.

Az egyetem, majd az állami szervek nyomozást indítottak a Hanxin-chipek ügyében, miután decemberben bejelentést kaptak a kutatási eredmények meghamisításáról. A hivatalos kínai hírügynökség szerint világossá vált, hogy Cheng megsértette az akadémiai élet etikai kódexét, az egyetemi alkotmányt és szégyent hozott minden kínai kutatóra. A botránnyal egy időben vált ismertté, hogy a kínai kormány az innovációt helyezi a gazdasági fejlődési modell homlokterébe.