Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Microsoft .Net keretrendszer Linuxra

2006.05.17. 15:18

A Novell bejelentette a Mono 1.2 béta változatát, amely támogatást biztosít a Microsoft Windows.Forms elemekhez, ezáltal megkönnyíti a kliensoldali .NET alkalmazások portolását Linux-ra. A béta verzió további újdonságokat is tartalmaz, mint például a bővített platform- és hardvertámogatás, virtuálisgép-frissítések és továbbfejlesztett Java támogatás.

A Mono segítségével a vállalati informatikusok és a független szoftverszállítók fejlesztői meglévő .NET alkalmazásaikat migrálhatják Linuxra, és minden eddiginél nagyobb termelékenységgel fejleszthetnek új Linux-alapú és többplatformos alkalmazásokat.

A Mono támogatja a Windows.Forms API felületet, a Microsoft .NET fejlesztési keretrendszer grafikus felhasználói felületét - így a fejlesztők radikálisan csökkenthetik azt az időt és energiát, amelyet meglévő Microsoft-alapú kliensalkalmazásaik Linux platformra történő migrálására fordítottak eddig. A Windows.Forms képességek beépítése a béta verzióba jelentős fejlődést jelentett a Mono projekt bővítése során. A már meglévő .NET alkalmazások több operációs rendszeren való használata mellett új, Linux-alapú munkaállomás alkalmazások fejlesztését is lehetővé teszi. Számos új Linux munkaállomás-alkalmazást fejlesztettek ki a Mono segítségével, többek között a Banshee zenelejátszót, az F-spot fényképkezelő programot, valamint az iFolder és a Beagle* keresőprogramokat. Ezek az alkalmazások a hamarosan megjelenő Novell SUSE Linux Enterprise Desktop 10 programcsomagban is megtalálhatóak lesznek majd.

A fejlesztők a Mono keretrendszert a http://www.mono-project.com weboldalról tölthetik le, és ugyanerre a webcímre küldhetik el visszajelzéseiket is a béta verzióval kapcsolatban.