Auguszta
-4 °C
2 °C

Sztrájk az Európai Szabadalmi Hivatalban

Heise.de
2006.05.18. 12:18
Pénteken egész napos sztrájkot tartanak a müncheni Európai Szabadalmi Hivatal (EPA) dolgozói. A hivatal 1126 munkatársának 76 százaléka szavazott a hét közepén a munkabeszüntetés mellett.

Az elmúlt héten már volt egy hatórás munkabeszüntetés az EPA-ban. A munkahelyi súrlódások okozói az EPA vezetésének új elbírálási rendszerre, és a munkatársak által nyújtott teljesítmény pontozására vonatkozó tervei. A hivatal szakértői attól tartanak, hogy az átdolgozott "Productivity Assessment for Examiners" szabályozás miatt az ipari szabadalmakat ezentúl kevésbé behatóan tudják vizsgálni.

Az EPA szakértői ezen kívül már hosszabb ideje panaszkodnak a szabadalmi beadványok folyamatosan növekvő számáról, és az emiatt ledolgozhatatlan lemaradásukról. Az elmúlt években folyamatosan évi 8 százalékos volt a bővülés, 2005 során 193 ezer benyújtott igényről kellett már dönteniük. Közben a menedzsment 1998 óta a termelékenység évi egy százalékos növelésére szorítja az alkalmazottakat, de megkövetelik az ellenőrzési tevékenység hatásfokának növelését is.