Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

A növényvédőszerek az agyat is támadják

MTI
2006.05.19. 07:32
A növényvédőszereknek leginkább kitett személyeknél az agydaganat kialakulásának jóval nagyobb az esélye azokhoz képest, akik ilyen kemikáliáknak a közelébe sem kerülnek. Erre a felismerésre jutottak francia kutatók, akik Gironde megyében, Franciaország egyik legnagyobb bortermelő (s ennek megfelelően növényvédőszer-használó) körzetében vizsgálódtak.

A bordeaux-i egyetem professzora, Isabelle Baldi átnézte 221 olyan ember kórtörténetét, akiknél 1999 és 2001 között agydaganatot diagnosztizáltak: ellenőrizte életvitelüket, egyebek között azt is, hogy dolgoztak-e növényvédő szerekkel. Adataikat összehasonlította 442, véletlenszerűen kiválasztott, ugyancsak Gironde megyei lakos adataival.

Mint kiderült, azoknál, akik a leginkább ki vannak téve a növényvédő szerek hatásainak (szőlőtermelők, mezőgazdasági munkások, vagy például akik szobanövényeiket rendszeresen ilyen vegyületekkel kezelték) 2,6-szor nagyobb az agydaganat kialakulásának veszélye, mint a környezetükben élő, de növényvédőszerekkel nem érintkező kísérleti alanynál.

A francia kutatók nem vitatják, hogy a megállapítás általánosításához ennél szélesebb körre kiterjedő vizsgálatokra lesz szükség, több megyében és más növényi kultúrákkal.