Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Benzol az üdítőkben?

MTI
2006.05.22. 11:16
Az egészségre ártalmas vegyületet, benzolt talált az amerikai Élelmiszer-és Gyógyszerhatóság (FDA) az Egyesült Államokban forgalmazott néhány üdítőiben, és felszólította a termékek gyártóit az italok összetételének megváltoztatására.

Az amerikai kormányhivatal több mint száz szénsavas és szénsavmentes üdítőitalt vizsgált meg, és öt termék esetében jutott arra a következetésre, hogy figyelmeztetnie kell a gyártókat, mivel az italokban a benzol mennyisége meghaladja a megengedett mértéket.

A benzol több tudományos vizsgálat szerint összefüggésbe hozható a leukémia kialakulásának fokozott kockázatával. A benzoltartalom a C-vitamint, (aszkorbinsavat), továbbá két, igen széles körben használt tartósítószert, nátrium-benzoátot, vagy kálium-benzoátot tartalmazó üdítőitalok esetében haladta meg a palackokban a megengedett mértéket.

A kutatók szerint az ilyen összetevőket tartalmazó italok nem mindegyik palackja tartalmaz a határértéken túli mennyiséget a veszélyes anyagból, hanem arról van szó, hogy a szállítás, vagy tárolás során fokozott hőhatásnak, illetve erős fénynek kitett termékekben az aszkorbinsav és a nátrium, -illetve káliumbenzoát egymással reakcióba lépve a normálisnál nagyobb benzol koncentrációt hozhat létre.

Az FDA illetékesei azt hangoztatták, hogy a probléma nem jelent különösebb egészségügyi kockázatot. Arra hivatkoztak, hogy a "vizsgán megbukott" öt italfajtában talált benzol mennyisége még mindig jóval kevesebb annál, mint amennyi a mindennapi élet során, elsősorban belélegzéssel a környezetből bejut az emberi szervezetbe. Környezetvédő csoportok azonnal tiltakozásukat fejezték ki az FDA álláspontja miatt.