Benzol az üdítőkben?
Az amerikai kormányhivatal több mint száz szénsavas és szénsavmentes üdítőitalt vizsgált meg, és öt termék esetében jutott arra a következetésre, hogy figyelmeztetnie kell a gyártókat, mivel az italokban a benzol mennyisége meghaladja a megengedett mértéket.
A benzol több tudományos vizsgálat szerint összefüggésbe hozható a leukémia kialakulásának fokozott kockázatával. A benzoltartalom a C-vitamint, (aszkorbinsavat), továbbá két, igen széles körben használt tartósítószert, nátrium-benzoátot, vagy kálium-benzoátot tartalmazó üdítőitalok esetében haladta meg a palackokban a megengedett mértéket.
A kutatók szerint az ilyen összetevőket tartalmazó italok nem mindegyik palackja tartalmaz a határértéken túli mennyiséget a veszélyes anyagból, hanem arról van szó, hogy a szállítás, vagy tárolás során fokozott hőhatásnak, illetve erős fénynek kitett termékekben az aszkorbinsav és a nátrium, -illetve káliumbenzoát egymással reakcióba lépve a normálisnál nagyobb benzol koncentrációt hozhat létre.
Az FDA illetékesei azt hangoztatták, hogy a probléma nem jelent különösebb egészségügyi kockázatot. Arra hivatkoztak, hogy a "vizsgán megbukott" öt italfajtában talált benzol mennyisége még mindig jóval kevesebb annál, mint amennyi a mindennapi élet során, elsősorban belélegzéssel a környezetből bejut az emberi szervezetbe. Környezetvédő csoportok azonnal tiltakozásukat fejezték ki az FDA álláspontja miatt.