Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Ismét kitörhet a Mount St. Helens

MTI
2006.05.23. 10:08

Különleges lávakupola emelkedik ki a Mount St. Helens kráteréből. Elképzelhető, hogy az Egyesült Államok északnyugati partvidéke közelében húzódó Cascade hegység hírhedt vulkánja újra kitör.


A Mount St. Helens kitörése 1980. május 18-án. Forrás: USGS
Huszonhat éve, 1980. május 18-án, kéthónapos figyelmeztető füstölgést követően váratlanul kitört az "Alaszkai Fudzsijama"-nak becézett, több mint két és félezer méter magas Mount St. Helens. A kitörés különös módon nem felfelé, a kúpalakú hegy csúcsa, hanem annak oldala irányába robbantotta le a hegy anyagát és hatalmas láva-hó-föld-sár lavinákat is elindított. Szerencsére Washington állam kevéssé lakott vidékére zúdult a füstöt és port hatalmas területre eljuttató kitörés, de így is több tucatnyi emberáldozatot követelt, s egész erdőségeket tarolt le. A még súlyosabb tragédiákat - elsősorban az azonnal megkezdett helikopteres mentés révén -sikerült elhárítani.

Lassan kezdett feltöltődni

Amikor a tűzhányó látszólag megnyugodott, megkezdték a terület rendezését, az erdők kultiválását. Természetesen azóta is állandóan figyelik a szeizmográfusok és vulkanológusok a hegység belsejében zajló erők mozgását. Így észlelték műszereikkel és automatikus meteorjaik jeleiből, hogy 2004 októbere óta a hegy oldalában képződött hatalmas kráter alulról lassan kezd feltöltődni. Mint az Alaska's Vulkan Monitoring tudatja, a kráter közepéből egy láva-kupola kezdett kiemelkedni, egy hónap múltán pedig egy nem friss és kúpalakban lehűlő lávából, hanem már teljesen megkövesedett sziklarögből álló, meredek oldalakkal határolt, naponta olykor másfél méterrel is tovább növő képződmény is megjelent, amely napjainkra már több mint 100 méterrel magasodik a kráter pereme fölé. Ilyen képződmény a kovasavban gazdag lávából másutt is kialakult már, de ennyire magasra nőve eddig sehol sem maradt meg. A Martinique szigetén működő vulkán, a Mont Pelée kráterében a XX. század elején 300 méter magasságban csúcsodott ki egy hasonló képződmény, de az a saját súlya alatt összeomlott.

Lehet, hogy a Mount St. Helens különlegessége is erre a sorsra jut, de reálisabb azzal számolni, hogy a kráter-közepi sziklarög emelkedése a vulkán belsejének aktivizálódását jelzi. Tehát egy újabb kitörés előzetes jele is lehet, ezért máris megszigorították a figyelőszolgálatot.