Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Magyar magazin magyar nyelvű híre a Google News-ban

2006.05.23. 15:14

"Hosszas tanakodás után arra jutottunk, hogy valaki fekete kakast áldozott a nevünkben teliholdkor, és ez lett az eredménye", kommentálta liquid, azaz Somosi László, az 576 Online főszerkesztője, hogy a játékmagazin egy Nintendóról írott cikke kedden megjelent a Google News angol nyelvű hírei között.


Ritka szívmelengető látvány

Balogh Zsolt, a cég ügyvezető igazgatója az Indexnek elmondta: semmilyen tartalmi vagy reklámmegállapodás nincs az 576 Online és a Google között; Somosi főszerkesztő valószínűnek tartja, hogy a hír megjelenése az Egyesült Államokban és Angliában tanuló magyar ifjúságnak köszönhető, akik "előszeretettel linkelgetik a dolgainkat a nagy(obb) angol / amerikai fórumokon."

"Korábban a Slashdotra is kikerült egy hírünk /videónk, gyaníthatóan hasonló forrásból" - közölte Somosi.

A szokatlan jelenséget valószínűleg az okozta, hogy Google News, amely titkos algoritmusokkal automatikusan, emberi kéz érintése nélkül gyűjti, csoportosítja és címmel-ajánlóval közli a neten megjelenő angol nyelvű híreket, hibázott, és angol nyelvűként értelmezte a Nintendo DS Lite európai megjelenéséről írt, egyébként friss és releváns, valóban hírértékű cikk címét.

A Google News a világ több tucat nyelvén elérhető számos országban, Argentínától Izraelig. Magyarország egyelőre nincs a kiválasztottak között.