Valér
4 °C
8 °C

Szappant eszik a baktérium

2006.05.23. 15:47

Szappan és sampon a tápláléka a pseudonomas aeruginosa nevű baktériumnak, amely ehhez az étrendhez olyan emésztőenzimet használ, amely a sampont és szappan fő alkotóelemét hatástalanná teszi, állapították meg német tudósok.

A pseudomonas aeruginosát társai zömével nem állítja meg sem a fogkrém, sem a sampon, sem pedig a tusfürdő, sőt, kifejezetten kedveli ezeket. Gregor Hagelüken és kutatócsoportja jött rá arra, hogy tisztálkodáshoz használatos szerek azért nem ártanak a baktériumnak, mert olyan enzimet produkál, amely egyszerűen kettéhasítja a natriumlaurilszulfát molekulát. Ez a fő összetevője nagyon sok tisztálkodási cikknek, és kevésbé hatékonyan védekező baktériumok számára halálos, mert feloldja a sejthártyát. A pseudomonas aeruginosa ezzel szemben nem csak képes megvédeni magát, hanem egyenesen a széthasított molekulákkal táplálkozik.

Ezen képessége miatt ott lakik, ahol az a legkevésbé várható: a fürdőszobában, a mosó és mosogatógépben, vagy éppen a samponos flakonban.

Más szóval a talajban és a vízben igen elterjedt baktériumnak nem árt az ember tisztálkodása, s nyugodtan élhet a fürdőszobában, viszont - bár az orvosok szerint az egészséges embernek nem árt - de fertőzést okozhat, ha kórházakban műtét után közvetlen kapcsolatba kerül a nyílt sebbel, és légúti megbetegedést is kiválthat.