Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Rágógumi a rák ellen

MTI
2006.05.24. 22:19
Egy újfajta rágógumi hatóanyaga képes lehet arra, hogy megelőzze a gyomor, a nyelőcső és a száj rákos megbetegedését. Finn kutatóknak támadt az az elképzelése, hogy az emésztőszervek beviteli zónájában lépjenek fel a daganatos megbetegedések ellen. Ezt a hatást a rágógumiban lévő aminosav, a cystein idézheti elő, amely képes hatástalanítani a dohányzás és az alkoholfogyasztás miatt képződő, rákkeltő anyagot, az acetaldehidet.

A fejlett ipari országokban a száj és nyelőcsőrákos megbetegedések 80 százalékát az alkoholfogyasztás okozza. Igen fontos kiváltó tényező ebben az alkohol lebomlásánál és a dohány elégésénél keletkező acetaldehid. A rákkeltő anyag a nyelés révén kerül a nyelőcsőbe és a gyomorba is. Az már évtizedek óta ismert, hogy a cystein semlegesíti az acetaldehidet, de tabletta alakjában nem hasznosítható, mert csak a vékonybélben oldódik fel, ez pedig túl késő.

Mikko Salaspuro a Helsinki Egyetem kutatója kollégájával Martti Marvolával együtt olyan tablettát, vagyis gyakorlatilag rágógumit fejlesztett ki, amely már a szájüregben képes kifejteni hatását és semlegesíteni a rákkeltő anyagot.

A hírek szerint már készülnek a megelőző hatású rágógumi gyártására, bár az íze állítólag még hagy maga után kívánni valót. A kutatók azonban felhívták a figyelmet arra, hogy a rágógumi nem képes más káros anyagok hatását semlegesíteni, ezért a leghatékonyabb megoldás az, ha a páciensek leszoknak a dohányzásról .