Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Az IBM hazavágta a Lenovo eredményeit

MTI
2006.05.25. 11:56
A kínai Lenovo személyi számítógép-gyártó adózott eredménye 85 százalékkal csökkent a márciussal végződött üzleti évben, azóta, hogy a kínai csoport megvette az IBM személyi számítógép üzletágát. A cég egyelőre nem kommentálta az eredményeket, elemzők szerint az átalakítás költségei, az ezer fős elbocsátás miatt csökkent a profit.

Az adózott eredmény 173,4 millió hongkongi dollárra (22,33 millió dollárra) csökkent az egy évvel korábbi 1,12 milliárd hongkongi dollárról, miközben elemzők 664,6 millióra számítottak. Ugyanakkor az árbevétel az egy évvel korábbinak több mint a négyszeresére, 103,55 milliárd hongkongi dollárra (13,3 milliárd dollárra) nőtt.

A legnagyobb kínai személyiszámítógép-gyártó csoport 2004. decemberben szerzett többségi részesedést, 1,25 milliárd dollárért, az amerikai IBM személyi számítógép üzletágában, leküzdve az amerikai kongresszus biztonságpolitikai kifogásait. Az IBM üzletága 2005 május 1-jén került a Lenovóhoz, a kínai vállalat öt évre jogot szerzett arra, hogy használja az IBM márkanevet.

A vállalatcsoport a felvásárlással a világ harmadik személyiszámítógép- és notesz-számítógép gyártója lett, piaci részesedése 7,5 százalékos. Tavaly 12 millió személyi számítógépet adott el.

A Lenovo idén áprilisban jelezte, hogy az idén új kiszolgáló központot tervez nyitni Pozsonyban. A központ bonyolítaná le 28 európai, közel-keleti és afrikai ország megrendeléseit, ott végeznék el a pénzügyi feladatokat, valamint a központ látná el az ügyfélszolgálatot is.

A központ 340 új munkahelyet teremtene, amelyek 60 százalékát egyetemi végzettségű szakemberekkel töltenék fel. A kínai vállalatnak tavaly augusztus óta már van egy regionális központja Pozsonyban, ahol 70-en dolgoznak.