Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A svájci kormányé a schweiz.ch

Heise.de
2006.05.29. 14:49
Kapcsolódó cikkek (1)
A szellemi tulajdon világszervezet (WIPO) a schweiz.ch, suisse.ch és svizzera.ch doménneveket a svájci államszövetségnek ítélte. Svájc ezután a saját neve alatt hivatalos oldalt tarthat fenn, és ezzel megfelelhet az internetezők elvárásainak- A svájci kormány februárban szólította fel cselekvésre a WIPO-t, miután évekig küszködött a doménnevek átíratéása érdekében.

Az internetes címeket még 1995-ben bejegyző Stefan Frei vitatja, hogy a svájci államszövetség jogot formálhatna a Schweiz névre. A szövetségi dokumentumokban mindenhol a hivatalos államnéven, soha nem Schweizként említik. Ezáltal a névnek csak földrajzi értelme van.

A WIPO viszont arra utalt, hogy az alpesi ország a nemzetközi szervezetekben a hivatalos "Schweizerische Eidgenossenschaft", "Confédération Suisse" és "Confederazione Svizzera" mellett hivatalosan használja a rövidített "Schweiz", "Suisse" és "Svizzera" neveket is.

A döntés értelmében ha a jelenlegi tulajdonos 20 napon belül nem indít eljárást bíróság előtt, a nevek tulajdonsováltása automatikusan bekövetkezik. Stefan Frei szerint a berni kormány soha nem kereste vele a párbeszédet. Tíz év leforgása alatt csupán két ajánlott levelet küldtek neki az ügyben.