Papírvékony szuperkijelző

MTI
2006.06.01. 10:12

Az eddigi legvékonyabb, 9 hüvelykes (22,86 centiméteres), 0,29 milliméter mélységű képkijelzőt hozta létre a japán Bridgestone cég - jelentette be sajtóközleményében a világ legnagyobb gumiabroncs-gyára.

"Olyan vékony, olyan könnyű és hajlékony, mint a papír" - írták róla a rövid ismertetőben, amelyben a cég reményét fejezi ki, hogy a szupervékony displayt széles körben alkalmazzák majd, különösen a reklámtevékenységben és az információterjesztésben.

Az újdonságot bemutatják majd a június 4. és 9. között tartandó kaliforniai nemzetközi informatikai kiállításon.

Műanyagpanelek között folyékony por

Négy évvel ezelőtt a cég forradalmian új lumineszkáló anyagot dolgozott ki, s azt "elektronikus folyékony pornak" nevezte el. Elektromos áram hatására ennek az anyagnak minden részecskéje fényt bocsát ki, és az áram kikapcsolása után még egy ideig tovább világít.

Az új képkijelzőben ez a "porréteg" különleges bordaszerkezetű, áttetsző műanyagpanelek között található, minek köszönhetően a képernyő meghajlításakor sem torzul a kép. Azt tervezik, hogy ezekkel az elektronikus "papírlevelekkel" helyettesítik - legalábbis részben - a metrókocsikban elhelyezett plakátokat. Ugyanakkor megmarad a széles látószög, az elsőrangú minőség, a kiváló tartósság és a gyors képtovábbítás, állítja a Bridgestone.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön