Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Savasodás miatt veszélyben az óceánok

MTI
2006.06.02. 09:08
Az éghajlat felmelegedését okozó széndioxid-kibocsátás az óceánok élővilágát is veszélyezteti, különösen a hideg vizekben, mivel savasodást okoz, figyelmeztettek csütörtökön Párizsban tanácskozó természettudósok, az EUR-OCEANS program értekezletén.

Az EU által kidolgozott EUR-OCEANS program kutatói azt vizsgálják, milyen hatással jár a Föld nagyobb részét borító óceánokra az éghajlat felmelegedése.

Még abban az esetben is, ha sikerül elérni a széndioxid-kibocsátás csökkentésére kitűzött célokat, az óceánok savassága a század végére olyan magas szintet érhet el, hogy egyes tengeri élőlények nem lesznek képesek létrehozni mészkő-vázukat - mutattak rá.

Az óceánok nyelik el az emberi tevékenység eredményeként keletkező széndioxid harmadát, naponta 25 millió tonnát - magyarázták el a program illetékesei. A vízben ezek a savas hatású gázok vegyülnek az ott oldott állapotban lévő karbonátokkal és semlegesítik őket. Ennek következtében a rákok, korallok, kagylók és tengeri sünök nem tudják kiválasztani a vízből a vázuk felépítéséhez szükséges karbonátokat. A melegebb vizek kevésbé nyelik el a széndioxidot, így ott kisebb a veszély.

A víz széndioxid-tartalmának növekedése nem érinti a fotószintézist és az óceánok biomassza-termelő képességét, ám mégis kihat az élelmezési láncra - mondta el Jean-Pierre Gattuso, a CNRS francia kutatási központ tudósa. Példának okáért a számos hal- és bálnafaj táplálékául szolgáló parányi "szárnyas" csigák, a pteropodák könnyen az óceán savasodásának áldozatává válhatnak a tudós szerint.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft