Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Sikeres űrsétát tett az ISS legénysége

MTI
2006.06.02. 14:54
Többórás, sikeres űrsétát hajtott végre péntekre virradóra a nemzetközi űrállomás (ISS) kéttagú legénysége, kicserélve egyebek között egy defektes videokamerát, és megjavítva egy meghibásodott oxigénfejlesztő berendezést, közölte az orosz földi irányító központ szóvivője.

Az orosz Pavel Vinogradov parancsnok és az amerikai Jeff Williams fedélzeti mérnök a tervezettnél csaknem egy órával hosszabb időt, 6 és fél órát töltöttek a világűrben, és sikeresen megoldották féltucatnyi karbantartási feladataikat. Az eddigi leghosszabb, 2001-ben lebonyolított űrséta ideje 8 óra és 56 perc volt.

Az eredeti tervek szerint Vinogradovnak egy kanadai cég reklámozása céljából a világűrbe kellett volna "ütnie" egy golflabdát is. Tudósok számításai szerint a labda négy évig keringett volna a Föld körül, míg végül az atmoszféra sűrűbb rétegeiben elégett volna.

A NASA amerikai űrhivatal azonban attól tartott, hogy a másodpercenként nyolc kilométeres sebességgel repülő golflabda veszélyeztetheti magát az űrállomást és más űreszközöket, és végül a látványos műveletet az év második felére halasztották. A sikeres űrsétáért a két kozmonauta néhány napos, szerdáig tartó jutalomszabadságot kapott.