Rosszul őrzött gének

MTI
2006.06.02. 15:17
A világ génbankjaiban őrzött 250.000 kukoricafajta fele nem csíraképes a helytelen tárolás miatt, kongatták meg a világ egyik legelterjedtebb mezőgazdasági növénye felett a vészharangot nem sokkal azután, hogy a banánt kihalással fenyegető világjárvánnyal foglalkozott a sajtó.

A problémákról a kukoricakutatók és termelők múlt Mexikóban tartott világtalálkozóján arról számoltak be. A kukoricát 160 országban termesztik, és ahhoz, hogy jó termést hozzon és felvegye a küzdelmet a gyomokkal, a kártevőkkel és a fertőzésekkel, állandóan keresztezni kell a fajtákat. A keresztezéshez a génbankok mélyhűtőiből veszik elő a vetőmagmintákat. Ezekben a kormányok illetve nemzetközi szervezetek által fenntartott génbankokban világszerte 250 ezernél is több kukoricafajtát tárolnak.

Cary Fowler, a római székhelyű Vetőmag Sokféleség Világalapítvány (Global Crop Diversity Trust) képviselője szerint egyre romlik a tárolókból elővett magok csíraképessége. Suketoshi Taba, a mexikói nemzetközi kukorica génbank (CIMMYT) vezetője szerint a világszerte tárolt kukorica minták felét sem lehet kicsíráztatni. Tipikus ok, hogy a magot nem szárították ki megfelelően fagyasztás előtt, más minták azért pusztultak el, mert áramszünet miatt leálltak a hűtőberendezések.  • Hírek
  • Személyi kölcsön