A Deutsche Telekom megegyezett a béremelésről

MTI
2006.06.06. 15:53
Megegyezés született a Deutsche Telekom németországi bérvitájában a szakszervezettel. A CDU politikus Heiner Geissler által közvetített megállapodás 3 százalékos béremelésről szól a cég 55 ezer alkalmazottja számára november 1-től. Ezen felül egyszeri 350 eurós kifizetést terveznek a dolgozók számára, míg a 47 ezer tisztségviselő 635-735 eurós egyszeri kifizetésben részesül. A Telekom a vezetékes ágazat mintegy 110 ezer foglalkoztatottjának eredetileg ezer eurós egyszeri kifizetés ajánlott, 730 eurót készpénzben, a többit részvény formájában, ami fizetési kategóriától függően 1,4-3,5 százalékos emelést jelentett volna. A szakszervezet azonban 6 százalékos béremelést sürgetett, az utolsó béremelés dupláját.

A Deutsche Telekom magyarországi leányvállalatában a Magyar Telekomban többségi részesedéssel rendelkezik. A Deutsche Telekom az elemzők várakozásával összhangban 1,08 milliárd euróra növelte adózott eredményét az idei év első negyedében az egy évvel korábbi 984 millióról. A növekedés elsősorban a mobil üzletág, és ezen belül az amerikai piac jelentős bővülésének köszönhető. A vezetékes üzletág viszont ismét gyengébben szerepelt. A mobilcég, a T-Mobile több mint egymillió új előfizetőre tett szert az Egyesült Államokban a márciussal végződött első negyed évben, 379 ezerre Nagy-Britanniában és 284 ezerre Németországban. Globálisan 1,2 százalékkal 87,7 millióra nőtt a mobil ügyfelek száma.

A Deutsche Telekom és a ver.di szakszervezeti szövetség között már létrejött az első megállapodás a német távközlési cég tervezett létszámcsökkentéséről. A cég 2008 végéig összesen 32 ezer alkalmazottjától akar megválni: a leépítéseknél leginkább a vezetékes ágazat, a T-Com érintett, ahol 20 ezer állást akarnak megszüntetni. Az érdekegyeztetés keretében április 1-ig ebből 3680 álláshelyet építettek le, de az érintetteknek a konszern más területein kell munkát felajánlani. Szeptember 1-ig további létszámcsökkentéseket akarnak végrehajtani, erről még tárgyalnak. Ugyanakkor a nagysebességű internet-szolgáltatásban 5 ezer új munkahely létesítésére tett ígéretet a Deutsche Telekom.  • Hírek
  • Támogatások