Magyar-francia biotechnológiai központ Szegeden?

MTI
2006.06.08. 17:06
A szegedi közös magyar-francia biotechnológiai központ megvalósításának részleteiről tárgyalt csütörtökön Francois Goulard francia felsőoktatási és kutatási miniszterrel Boda Miklós, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) elnöke Párizsban.

Másodszorra kerül idén megrendezésre június 8. és 11. között a Európai Kutatási és Innovációs Szalon a francia fővárosban. A tudományos kutatás és innováció egyik legrangosabb európai seregszemléjén az NKTH segítségével magyar innovációs vállalkozások, regionális ügynökségek, egyetemek, kutatóintézetek, és kormányzati intézmények a tavalyi évhez hasonlóan önálló magyar standon mutatkoznak be.

Az NKTH vezetőjét a kiállítás megnyitója előtt fogadta a francia miniszter. A magyar részről a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány keretében megvalósuló, szegedi közös francia-magyar biotechnológiai központ tavaly aláírt szándéknyilatkozatában foglaltak alapján jövő ősztől a két ország közös kutatócsoportjai már konkrét terveken fognak együtt dolgozni. Ebben a francia Országos Kutatóügynökség (ANR) javaslatára francia részről az agrárkutatással foglalkozó INRA és az orvosi és gyógyszerkutató INSERM vesz részt.

Boda Miklós az MTI-nek elmondta: mindkét részről megoldódott a finanszírozás kérdése, és az úgynevezett tudományos kereső bizottságok a kiválasztott területekre most javasolnak konkrét projecteket és kutatókat a közös programba. A magyar intézményvezető hangsúlyozta francia partnerének: fontosnak tartja, hogy a csereprogramban ne csak magyar kutatók érkezzenek Franciaországba, hanem Szegeden is dolgozzanak francia szakemberek.

A kétoldalú találkozó után a francia miniszter látogatást tett a magyar standon, amely idén a regionális egyetemi tudásközpontokra és az azok körül megalakult vállalkozásokra - valamint azok eredményeinek bemutatására - helyezte a hangsúlyt.

A francia miniszter külön méltatta a magyar pályázati rendszert, ugyanis Magyarország egy lépéssel Franciaország előtt jár, amikor elsősorban a társadalom számára szükséges kutatásokat támogatja. Az alapkutatások nem választhatóak szét az alkalmazott kutatásoktól, hiszen a feladatok megoldásakor azok több vetülete is jelentkezik - tette hozzá az NKTH elnöke.  • Tippek
  • Árfolyam