Sára, Márió
2 °C
6 °C

Száraz időben morfol a gazella

MTI
2006.06.13. 12:13

Jelentős fiziológiai változáson esnek át a szaud-arábiai sivatagokban élő homoki gazellák szárazság idején, hogy csökkentsék a párolgásos vízveszteséget és túléljék a meleg nyarat - állapították meg amerikai egyetemi kutatók.

A négyhónapos száraz évszakban a homoki gazellák (Gazella subgutturosa)szíve és mája kisebb lesz, és ezzel csökken az oxigénfelvétel és a lélegzéssel járó párolgási vízvesztesége.

Az arab félsziget sivataga a világ egyik legmostohább környezete. Kevés és kiszámíthatatlan az eső, magas a környező hőmérséklet, kevés az élelem. A homoki gazellák a környezethez alkalmazkodva képessé váltak a túlélés érdekében lényegesen megváltoztatni testfelépítésüket.

A sivatagban nagyon ritka az ivóvíz, ezért a gazelláknak a vizet és a táplálékot is növényekből kell magukhoz venniük.

A bélfal marad, az agy zsírosodik

Igaz, hogy gazellák anyagcseréjének sebességét szabályozó szív és máj mérete csökken, a bélfal viszont - amely a teljes testfehérje energiaigényes szintézisének 28-46 százalékát végzi - gyakorlatilag változatlan marad.

A kutatók meglepetésükre azt vették észre, hogy a mostoha körülmények hatására a gazellák agyának megnő a zsírtartalma, valószínűleg ez gondoskodik az agy anyagcseréjéről a hosszú víz és élelem nélküli időszakokban.